Vävkompensatorer för montage på in- & utlopp på fläktar

Vävkompensatorer, som även kallas vävbälgar eller dukstosar, är viktiga komponenter i kanalsystem och fläktinstallationer. Vävkompensatorer används för att ta upp oönskade rörelser och vibrationer, allt för att både minska spänningar och förhindra att rörelser och vibrationer fortplantas i anläggningen. Att montera vävkompensatorer gör att du förlänger livstiden på utrustningen då skadliga vibrationer och rörelser elimineras.

Material och konstruktion

Vävkompensatorer tillverkas av ett eller flera materiallager helt beroende på de specifika krav som finns för tryck och temperatur. Exempel på materiallager är glasfiberväv, isolering,  silikon- eller teflonbelagd glasfiberväv, kevlar, EPDM mm. Vi tillverkar vävkompensatorer som tål temperaturer från -50°C upp till cirka 1150°C och tryck på ± 30 000 Pa.

vavkompensatorer till flakt
Vävkompensatorer för montage på in- & utlopp på fläktar 2

Användning fläktar

På fläktar används vävkompensatorer för att förhindra att vibrationer från fläkten sprids till resten av anläggningen. Detta skyddar både fläkten och kanalsystemet från onödigt slitage och potentiella skador.

Vävkompensatorer monteras både på fläktens in- & utlopp. Normalt är inloppet runt och utloppet rektangulärt. Bara vi får rätt mått special syr vi vävkompensatorer som passar exakt. Tex. om utloppet är rektangulärt men ska ansluta på en rund kanal syr vi en vävkompensator som är rektangulär i ena sidan och rund i andra, allt för att underlägga för dig som kund.

Montagealternativ

Det finns tre olika inbyggnadssätt av vävkompensatorer, helt beroende på applikationens krav:

  • Typ I: träs på kanalen och monterad med spännband, lämplig för runda kanaler med en temperatur upp till 350°C.
  • Typ II: Monterad mellan kanalflänsar med lösflänsar och bultar, för både runda och rektangulära kanaler med en temperatur upp till 550°C.
  • Typ IV: Svetsad eller bultad mellan parallella flänsar, kan hantera temperaturer upp till 1100°C.

Vanligaste inbyggnadssättet på fläktar är typ I och typ II.

Fördelar och användningsområden

Vävkompensatorer är särskilt användbara i situationer med stor rörelse och vibration. De bidrar till att absorbera rörelserna men kan även korrigera för montageavvikelser, vilket gör dem till ett mångsidigt val för många industritillämpningar.

Kundanpassning och leverans

Varje vävkompensator tillverkas mot kundorder vilket innebär att vi syr dem exakt i de mått som kunden behöver, allt för att passa alla unika installationskrav. Det är viktigt för oss att varje kompensator är optimal designad för sin applikation, allt för att undvika driftstörningar hos kunden.   

Kona och kompensator i en och samma lösning

Eftersom Nordic Bellows tillverkar varje kompensator efter specifika kundbehov kan man tillverka en kompensator som går från ett rektangulärt utförande med flänsar (Typ II) till ett runt utförande med spännband (Typ I). En sådan kompensator passar t ex bra på utloppet på en fläkt som oftast är rektangulära som sedan ska anslutas mot en rund kanal. Istället för att då beställa en rektangulär kompensator och en stålkona kan man lösa det med en kompensator istället.

Sammanfattning

Vävkompensatorer spelar en viktig roll för att säkerställa långsiktig drift och undvika oplanerade driftstopp på fläktar. Genom att välja rätt material och inbyggnadssätt kan dessa komponenter effektivt hantera de utmaningar som uppstår vid termisk expansion / rörelse och vibrationer.

Rulla till toppen