PTFE Teflon

Vävkompensatorer för torra rökgaser

Vävkompensatorer eller dukstosar sitter på bla luft- & rökgaskanaler, in- & utlopp på fläktar vid askhantering mm på pannanläggningar.

Vävkompensatorernas syfte är att ta upp termisk expansion som uppstår pga. värmen i kanalerna.

Kompensatorerna tillverkas i olika material beroende på media och temperaturerna i kanalerna. Är det luft väljer vi ett material är det torra rökgaser ett annat material.

Det viktigaste med vävkompensatorer för rökgaser är att de är täta, det får absolut inte läcka ut rökgaser i anläggningen. Det som gör en vävkompensator för torra rökgaser gastät är ett lager av teflon/PTFE i vävkompensatorn.

Vävkompensatorer för torra rökgaser tillverkar vi för 5 olika temperaturer, vi börjar på 250˚C, sedan 300 ˚C, 350 ˚C, 400 ˚C & 700 ˚C.

Tex en vävkompensator för torra rökgaser med en max. temperatur på 250˚C är uppbyggd av följande 3 olika material:

  • Innersta lagret – Glasfiberväv förstärkt med rostfri ståltråd 
  • Mellersta lagret – PTFE-folie 
  • Yttersta lagret – Glasfiberväv belagd med silikon på båda sidor 

Är det sedan varmare än 250˚C lägger vi till isolering mellan det innersta och mellersta lagret. Allt för att kyla och hålla ner temperaturen på PTFE-folien.

PTFE-folien är det viktigaste materiallagret i vävkompensatorn, de andra materialens främsta syfte är att skydda teflonen från den omgivande miljön. Glasfiberväven på insidan skyddar teflonen mot rökgaserna samt att det lagret tar lite av temperaturen. Glasfiberväven med silikon på utsidan skyddar teflonen mot omgivningen och skyddar också mot utvändig påverkan.  

Det ska tilläggas att när vi designar vävkompensatorer för rökgaser rekommenderar vi alltid våra kunder att använda ett innerskyddsrör i svart eller vitt material beroende på vilket material kanalen är tillverkad i. Innerskyddsrör skyddar vävkompensatorerna mot slitande rökgaser och skyddar också mot värmen. Att använda innerskyddsrör på vävkompensatorer ökar vävkompensatorernas livslängd. 

Varje år utför vi många inspektioner på vävkompensatorer på olika pannanläggningar, kraftvärmeverk mm. Ni kan läsa mer om det här (inspektion).

När vi inspekterar vävkompensatorer som har små skador i det yttersta lagret är det viktigt att undersöka om teflonlagret under är helt. Vi känner med ett finger in i hålet och känner om PTFE-folien fortfarande är hel eller om den också är skadad.

Är teflonlagret hel kan vi lappa kompensatorn utvändigt med en bit glasfiberväv belagd med silikon. Är PTFE-folien skadad kan vi antingen fälla i en bit vävkompensator eller så byts hela kompensatorn. Om vi fäller i en bit eller byter hela bedöms från fall till fall.

image
Vävkompensatorer för torra rökgaser 2
Rulla till toppen